ademhaling

Hoe te lopen en naar behoren ademen.

Ademhaling voelt aan als tweede natuur, we moeten er niet bij nadenken.

Maar hoe komt het dat wanneer we beginnen lopen we vaak in conflict komen met “zwaar ademhalen?”

Vaak zijn we geneigd hoofdzakelijk te ademen ter hoogte van de borststreek; borstademhaling.

Doe volgende oefening om dit voor jezelf na te gaan. Ga op je rug liggen. Leg een hand op je buik en op je borstkast en ervaar welke hand(en) in beweging komt bij het rustig in - en uitademen. Bewegen beide handen tijdens het in - en uitademen, dan doe je zowel buik- als borstademhaling.

Bij buikademhaling wordt bij het inademen het middenrif naar beneden geduwd waardoor de longen volledig kunnen uitzetten en zich kunnen vullen met meer zuurstof. Door lang voorovergebogen te zitten op een stoel of rechtop te staan met voorovergebogen schouders, wordt de buikholte deels in elkaar geduwd.

Op die manier wordt er weinig ruimte in de buik vrij gemaakt en laten we buikademhaling onbenut.

neusademhaling

Adem uitsluitend in en uit langs de neus en stuur ingeademde lucht hoofdzakelijk naar je maag zo verder naar de borstholte. Deze ademhalingsoefening zorgt ervoor dat het diafragma of het middenrif, en de ademhalingsspieren in het algemeen worden verstevigd.

Door neusademhaling kan je buik - en borstademhaling efficiënter samenbrengen.

De Longen gaan meer zuurstof kunnen opnemen en je voelt meer vitaliteit.

1km Challenge

Probeer de eerste vijf minuten van je opwarming en cooling down te lopen met neusademhaling. Krijg je het te benauwd, loop trager en adem eens uit via mond.

Probeer en train neusademhaling op geregelde basis. Ideaal tijdens rustige, lange duurlopen. Slaag je erin om 1km te lopen uitsluitend neusademhaling?

Net als looptechniek, een waardevolle skill tijdens je looptrainingen.