voeding-mindset


Bouw je op voor een 5 kilometer, een halve of volledige marathon met vooropgestelde eindtijd…

Is het zinvol om je voedingspallet tijdens de voorbereidingsperiode in een “dwangbuis” te stoppen en er alles uit te halen wat je graag hebt? Mag ik nog vettige voeding, koekjes, chocolade, frietjes?

Please, YES!!


Aangepaste voeding, sportvoeding zal uiteraard je recuperatie, je prestaties op training en de prestatie op je uiteindelijke doelstelling zeker ten goede komen. Het aspect “belonen” vind ik hier heel belangrijk in een periode waarbij je veel van je fysieke mogelijkheden vraagt.

Welke invloed kan voeding uitoefenen op het mentale niveau.


In de beginjaren toen ik marathons liep, hield ik mijn voeding heel strak. Er was weinig, geen ruimte voor een glas wijn wat ik fijn vond op een vrijdagavond na training. Ik ontzegde me heel wat.

Maar wanneer de resultaten minder waren dan verwacht had ik het vooral zwaar met de gedachte dat ik me op vlak van voeding  zoveel had ontzegd.

Dat zorgde na de wedstrijd voor méér décompressie en meer tijd om me terug op te laden voor een grote afspraak.

Ik heb ervaren dat wanneer ik mezelf beloon met de dingen die ik graag heb, mentaal veerkrachtiger word.

Ik creëer voor mezelf meer mentale ruimte. Op die manier kan ik blijven doorgaan met mijn sport op lange termijn. Ik blijf genieten van de dingen die ik graag heb, ook op een vrijdagavond ;)

Als loopcoach heb ik ervaren dat genieten, ook van voeding, nodig is om sneller te kunnen focussen op nieuwe doelen.

Op welke manier beloon jij jezelf tijdens een voorbereidingsperiode?

Maarten Van de SompelComment