langetermijnvisie

Binnen mijn filosofie van “een leven lang bewegen” geef ik als loopcoach het advies om grote doelstellingen te plannen op lange termijn.

Het lichaam moet de aanpassingen kunnen doen die nodig zijn om een grote opdracht probleemloos te volbrengen.

Een grote opdracht kan ook een vijf of tien kilometer lopen zijn!

Aanpassingen op cardio-vasculair niveau, spieren, gewrichten,…hebben tijd nodig.

Als je je grote afspraak al te snel wil volbrengen bestaat het gevaar dat je in het sukkelstraatje terecht komt van blessureleed.

Je doet op een relatief korte periode teveel kilometers. Het lichaam is nog niet klaar voor de vele intensieve trainingen.

Dit leidt vaak tot overbelasting.

De korte opbouwtijd werkt stresserend i.p.v. ontspannend wat kan leiden tot ontmoediging, zelfs een sportieve burn-out. Je ervaart niet de grote voordelen van lopen omdat je teveel gefocust bent op je trainingen afwerken en tijdig topfit geraken.


Langetermijnvisie is dé sleutel om te blijven bewegen, lopen.

Als loopcoach ben ik ervan overtuigd dat wanneer je plant op lange termijn je sowieso je resultaten zult behalen. Binnen de langetermijnvisie is het  zinvol om op korte termijn wedstrijden te plannen die haalbaar zijn en het grote doel ten goede komen. Deze kleine wedstrijden zijn belangrijk om wedstrijdritme op te doen en tempohardheid te trainen.

Binnen het idee van plannen op lange termijn hangt ook “loopcultuur” nauw samen. Loopcultuur slaat op jezelf de tijd geven om ervaringen en inzichten op te doen en het lopen te beleven in al zijn aspecten.

Veel meer plezier beleven aan je loopsport en langer in beweging blijven zijn krachtige voordelen van plannen op lange termijn.